Een Zorgeloze, Op maat gesneden, op Eigen kracht òf Elektrisch ondersteunde Fiets (vakantie)!

Groot-Brittannië

Een groot land met veel verschillende mogelijkheden. Ook hier is het fietstoerisme in opmars en zijn er leuke bewegwijzerde routes, zoals de North sea cycle route, langs de oostkust, of de Hadrian way route, dwars door Noord-Engeland. Fietsen in Groot-Brittannië is niet alleen uitdagend vanwege het feit dat je links rijdt, ook vanwege de stijgingspercentages die soms fors zijn. Hier kom je niet snel haarspeldbochten tegen, maar lopen de wegen gewoon recht omhoog over een heuvel. Je kunt hier stijgingspercentages van wel 20 procent of meer  tegenkomen. Het maakt hier dus echt veel uit in welk gebied je gaat fietsen. In de zomermaanden kun je in sommige gebieden veel last ondervinden van hinderlijke midges (kleine muggen), waardoor het voor- en najaar soms prettiger zijn. Ten noorden van Schotland liggen de eilanden Orkney en de Shetlands, met prachtige ruige natuurgebieden en vogelkolonies, zoals jan-van-genten en papegaaiduikers. Fietsen kan daar zwaar zijn vanwege het vaak onstuimige weer met harde wind. Gelukkig is op de eilanden een goed busnet aanwezig, waardoor het leuk kan zijn om er een aantal dagen  op 1 plek te verblijven en vandaaruit met de fiets of bus het eiland te verkennen. De eilanden zijn eenvoudig te bereiken met de boot.

Prijsindicatie accommodaties per persoon per nacht, op basis van tweepersoonskamer inclusief ontbijt:

Eenvoudig: 35 tot 50 euro;
Middenklasse: 50 tot 70 euro;
Luxe: 70 tot 100 euro.

Naast Groot-Brittannië heb ik ruime fietservaring in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië en Oostenrijk. Voor meer informatie over die landen kun je ook een kijkje nemen op de fietsvakantie informatiepagina. Wat heel bijzonder is is om vanuit huis weg te fietsen en ergens in 1 van de genoemde landen uit te komen. Het geeft bijvoorbeeld een enorme kick om een paar weken na je vertrek Berlijn binnen te fietsen, of Parijs, Kopenhagen, Londen, Praag, Bazel! Je kunt natuurlijk ook het eerste deel ernaartoe reizen of een fiets(rond-)tocht maken in 1 van de genoemde landen. Klik op je land van voorkeur voor een korte impressie van de condities en de mogelijkheden.

Met de boot naar Harwich, dan treinen naar King's Lynn en vanaf daar terugfietsen. Een prachtig stuk van de North sea cycle route. Heerlijk fietsen door glooiend landschap, langs knusse engelse plaatsen en langs kasteel Sandringham. Je overnacht in typisch engelse hotels. Indicatie afstand King's Lynn - Harwich: 370 km.

Aanrader